Kylie Jenner in a wheelchair

Waarom we moeten praten over Kylie Jenner in een rolstoel

Kylie Jenner in a wheelchairJa, waarom eigenlijk? Omdat ik zag dat er ophef was ontstaan om de foto waarin zij poseert in een rolstoel. Ik had er in eerste instantie niet per se een mening over, maar toen dacht ik. Laat mij dit eens verder onderzoeken. Dat ze poseert in rolstoel en dat valt niet helemaal goed. Er is iets aan de hand. Hoe meer ik las, hoe meer ik erover nadacht.

Black is beautiful……….when a white girls rocks it
En toen dacht ik aan een artikel dat ik eerder een keer las van Cherri Jones: “The Evolution of Kylie Jenner, From White Girl to Light Skinned Black Woman” Hierin schetst ze hoe Kylie Jenner in haar look allerlei elementen (vlechten, gekleurd haar, volle lippen, groot achterwerk etc.) gebruikt die veel donkere vrouwen altijd al gehad hebben. Maar het verschil tussen donkere vrouwen en Kylie Jenner is: Black is beautiful……….when a white girls rocks it. Tsja, daar zit wat in. Kylie Jenner wordt geprezen om de keuzes die zij maakt in haar looks, maar bij donkere vrouwen worden deze zelfde elementen als negatief bestempeld. Klopt natuurlijk niet, maar is wel hoe het gaat in deze wereld. Cherri Jones illustreert alles met voorbeelden en foto’s. Dus wel echt het lezen waard.

Deze vrouw legt de vinger op de zere plek
Maar goed. Ik vroeg dus ook rond op Facebook om erachter te komen hoe anderen denken over de foto. En ook om zelf een mening te vormen. Toen kreeg ik de tip om dit stuk te lezen: ‘Why we need to talk about Kylie Jenner’. Van Karin Hitselberger. En serieus. Zij beschrijft dus precies waarom we over Kylie Jenner in een rolstoel moeten praten. Karin is is blogger op Claiming Crip (volg haar serieus, zij is briljant en doet precies wat ik wil met dit blog, maar dan in het Engels). Ze blogt ook op HuffingtonPost (wauw! #bloggoals). Ik werd zo enthousiast van waar zij over schrijft dat ik haar een bericht stuurde met de vraag of ik haar blog in het Nederlands mocht vertalen. Ze vond het oke. Dus hier komt ie.

Dit is waarom we moeten praten de cover van het tijdschrift Interview waar Kylie Jenner in een rolstoel poseert
Karin: “Dit is geen simpel gesprek. Dat moet je je realiseren. Ik kan niet over Kylie Jenner poserend in een rolstoel praten op een simpele manier, omdat dit gesprek alles behalve simpel is. Het gaat niet alleen om de vraag of het goed of slecht is dat mensen zonder beperking hulpmiddelen gebruiken als gewaagde accessoires om mensen te choqueren. Nee, dit gaat om veel meer.”

Een rolstoel als een symbool voor beperking
“De foto en het gesprek erom heen maakt mij ongemakkelijk als iemand met een lichamelijk beperking. Niet alleen omdat ze de rolstoel gebruikt als decorstuk. Ik voelde mij ongemakkelijk toen ik een tweet las over waarom Kylie Jenner de rolstoel gebruikt in de shoot. Namelijk om haar ‘beperkingen’ als bekendheid te symboliseren. Toen kreeg ik kriebels. Een rolstoel als symbool voor beperking? Dat is dus precies hoe men naar een rolstoel kijkt. Maar dat slaat natuurlijk nergens op. Ik denk dat we even moeten praten over wat een rolstoel eigenlijk is.”

Zonder rolstoel heb ik geen leven
“Voor mij, als full-time rolstoelgebruiker, is mijn rolstoel geen symbool voor beperking. Voor mij is het mijn vrijheid. Zonder mijn rolstoel kan ik mijn huis niet uit, zelfs mijn slaapkamer niet uit. Zonder mijn rolstoel had ik nooit naar school gekund of kunnen studeren in het Engeland. Simpel gezegd: zonder mijn rolstoel heb ik geen leven. Mijn rolstoel is niet beperkend. Het is het ding waardoor ik mij kan bewegen door deze wereld. Ik word juist beperkt door

  • ontoegankelijke ruimtes,
  • ableism (discriminatie of vooroordelen van of over mensen met een beperking),
  • discriminatie en
  • slechte toegang tot goede (medische) zorg.
  • Ik word beperkt door een wereld waarin ik niet als gelijke word gezien met iemand zonder beperking.

De rolstoel veroorzaakt geen beperkingen, maar de wereld waarin we leven 
“We moeten praten over de beperkingen die bestaan in een wereld die is ingericht voor mensen zonder beperking, in dit geval, rolstoelgebruikers. Maar we moeten ook realiseren dat onze samenleving en de sociale structuren deze beperkingen veroorzaken. Niet de rolstoel zelf.”

“We moeten praten over Kylie Jenner. We moeten praten over privileges. We moeten praten over het feit dat voor Kylie Jenner de rolstoel niets meer dan een gewaagde, sexy accessoire is. We moeten praten over elke keer dat ik een persoon zonder beperking een rolstoel zie gebruiken op deze manier. Ik beloof je, het is niet dat ik niet denk dat mensen in een rolstoel mooi en sexy kunnen zijn. Ik weet dat ze dat kunnen. Geloof me als ik zeg dat als je in een rolstoel zit, je mooi, sexy of leuk bent. Evenveel dan welk ander persoon ook. Maar ik weet ook dat wij leven in een samenleving die dat moeilijk vind om te zien, te erkennen.”

Kylie Jenner past in de standaard van wat mooi is in onze samenleving
“We moeten praten over het feit dat Kylie Jenner, een conventionele, mooie vrouw zonder lichamelijke beperking is. Die past in de standaarden van wat mooi is in deze samenleving. En daarom mag zij sexy en uitdagend zijn in een rolstoel. Terwijl aan de andere kant in de echte wereld vrouwen in een rolstoel niet op die manier worden gezien.”

“We moeten praten over het feit dat je mensen met een beperking, echte mensen met een beperking, niet in de media ziet. En in het bijzonder de media rondom schoonheid en seksualiteit.”

Vrouwen in een rolstoel zijn alleen sexy als fetish
“We moeten praten over het feit dat Kylie Jenner uitdagend en sexy mag zijn in een rolstoel, terwijl ze nooit is gevraagd naar of ze überhaupt seks kan hebben (er zijn mensen die dit doen, gewoon random) omdat ze een lichamelijke beperking heeft. Ze heeft nooit meegemaakt dat ze vragen krijgt over haar seksleven door wildvreemden alleen omdat ze in een rolstoel zit. Kylie Jenner heeft nog nooit gehoord: ‘Je bent echt mooi …. voor iemand in een rolstoel.’ Ze is nooit als fetish gezien, omdat ze in een rolstoel zit (ja er zijn mensen die dit als een fetish zien :O).

Een rolstoel is meer dan een gewone stoel
Ik zeg niet dat Kylie Jenner nooit iets moeilijks heeft meegemaakt. Maar ze heeft nooit meegemaakt hoe het is om te leven en om lief te hebben als een vrouw met een lichamelijke beperking. Kylie Jenner heeft meer privileges dan ik kan opnoemen. En daarom heeft zij een verantwoordelijkheid zich te realiseren dat niet alle verhalen voor haar zijn om te gebruiken als uitdagend, gewaagde accesoires. Er is niks mis met beseffen dat rolstoellen mooi kunnen zijn, maar je moet je ook realiseren dat het niet gewone stoelen zijn.

“Het leven in een rolstoel komt met een aantal unieke uitdagingen die je niet kunt negeren.

  • Het leven in een rolstoel betekent dat je leeft in een wereld die niet ingericht is voor jou.
  • Het leven in een rolstoel betekent dat je op dagelijkse basis op plekken komt waar je eigenlijk niet hoort te passen.
  • Het leven in een rolstoel betekent dat je moet leren trots te zijn op wie je bent in een wereld dat jou vertelt dat je beter af bent als iedereen anders, behalve jezelf.

Mezelf definiëren buiten de standaarden van deze samenleving
Voor de meeste mensen betekent het leven in een rolstoel leren omgaan met een lichaam dat niet helemaal meewerkt. Voor mij betekent het leven in een rolstoel het leren zien van schoonheid, kracht en ja, ook dat ik sexy ben waar de meeste mensen iets zien dat niet pas in het ‘ideaalbeeld’. Het betekent dat ik mezelf moet definieren buiten de standaarden van schoonheid van deze samenleving en dat ik mij op mijn gemak moet voelen met wie ik ben. Ondanks wat anderen van mij denken.”

Mensen met een beperking ondergaan een verschrikkelijk lot
“Wij moeten praten over Kylie Jenner, omdat het eigenlijk helemaal niet over haar gaat. Het gaat eigenlijk om hoe een beperking als iets ‘cools’ gezien wordt als het als accessoire wordt gebruikt. Maar veel vaker zie je dat er naar het leven van iemand met een beperking wordt gekeken als een verschrikkelijk lot. Het gaat om het feit dat zo vaak vrouwen met een beperking geen kansen krijgen om gezien te worden als sexy en mooi buiten de wereld van fetish. Het gaat over dat het moeilijk is te zien hoe een rolstoel wordt gebruikt als accessoire terwijl het zo’n belangrijk onderdeel is van mensen met een beperking. En een onderdeel van hoe zoveel mensen deze wereld ervaren en zich erin voortbewegen.

Mooi, sterk, ondeugend en sexy
“Ik schaam me niet omdat ik in een rolstoel zit. Als rolstoelgebruiker leef ik een ingewikkeld en mooi leven gevuld met uitdagingen, mooie dingen en een unieke kijk op de wereld. Ik weet zonder twijfel dat rolstoelgebruikers mooi, sterk, ondeugend en sexy kunnen zijn. Even goed als elk ander. Ik heb Kylie Jenner, of welk ander persoon zonder beperking niet nodig om mij dat te laten zien.”

Ik had het niet beter kunnen verwoorden
Dit is dus de letterlijke vertaling van haar blog: ‘Why we need to talk about Kylie Jenner.’ Ik had het denk ik niet beter kunnen verwoorden. Daarom deze vertaling. En je kan het ook anders zien, want ik heb ook andere meningen voorbij zien komen. Sommige zien het als kunst, anderen vinden het mooi, sommigen lelijk, maar ik voel toch meer voor dit verhaal, omdat het wat mij betreft hierover gaat en dat we daarover moeten praten. Wat dat betreft heeft KJ het gesprek weer geopend. Laat me weten wat jij denkt!

Meer zien en weten? Volg mij ook op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Pinterest en Snapchat ❤️

Facebook ❤️ Twitter ❤️ Instagram  ❤️YouTube ❤️ Snapchat: jeanettechedda Kylie Jenner in a wheelchair

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s